Categorieën

De snorfiets

De snorfiets
Informatie aanvragen
Video bekijken

We hebben voor de oerdegelijke en razend populaire Vespa Citta’s gekozen, omdat de Vespa Citta, goed veert en rijdt,  super betrouwbaar en eenvoudig in gebruik is.

Een stukje Historie

Vespa is een Italiaanse producent van bromfietsen en scooters.

Piaggio is in 1946 beroemd geworden met de productie van scooters die de naam Vespa (wesp) kregen.

Oorspronkelijk was Piaggio een (oorlogs)vliegtuigbouwer die na de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuigen meer mocht bouwen. Italië had immers gecollaboreerd met de Duitsers. Daarom besloot de Piaggio directie om hun productielijn om te vormen tot een scooterfabriek.

Vele vliegtuigonderdelen werden aanvankelijk gebruikt: zo was het voorwiel het neuswiel van de vroegere vliegtuigen, de motor was een aangepaste startmotor enz. Al snel werden deze scooters – ontworpen door Corradino dAscanio – populair in het naoorlogse Italië, waar grote behoefte aan eenvoudige transportmiddelen bestond. Vespa werd zo een merknaam.

In 1970 kwam ook het merk Gilera bij het Piaggio-concern, gevolgd door het merk Puch in 1987.

Tegenwoordig is Vespa niet alleen meer scooter. Een paar jaar geleden is de productie van brommers dan wel gestopt, maar de Vespa brommers zijn nog altijd erg populair onder de jeugd.
Tegenwoordig produceert Vespa alleen nog scooters.

Vespa Piaggio heeft verschillende modellen brommers geproduceert, met o.a. de Ciao, Si, Bravo, Citta. Voor meer informatie over deze modellen klik hier. En voor foto’s van de overige modellen klik hier.

De Ciao en de Citta zijn tegenwoordig nog heel erg populair. Er zijn verschillende fan-sites van deze brommers, waaronder www.vespa-ciao.nl en www.citta-forum.nl.

De productie van de Ciao startte in 1967 en is gestopt in 2006. In deze tijd zijn er ook veel nieuwe opties op de Vespa’s gekomen, zoals een mix. Dat is een Vespa met een aparte olie tank, en hij mengt de olie zelf. Ook zijn er in de loop der jaren andere opties bijgekomen, zoals een claxon of een uitlaat mat katalysator.
Voor de rest zijn de Vespa’s in de loop der jaren optisch én motorisch vrijwel identiek gebleven.